Home Medicina de acasă TRAISTA CIOBANULUI SI SANATATEA FEMEILOR

TRAISTA CIOBANULUI SI SANATATEA FEMEILOR

by admin
106 views

TRAISTA CIOBANULUI  SI SANATATEA FEMEILOR 

 

Denumita popular si tasculita, buruiana de friguri, pastele calului sau pungulita, traista ciobanului se intalneste cam peste tot: drumuri, campii, santuri, povarnisuri, gradini de zarzavaturi, ogoare paraginite. De la aceasta planta se utilizeaza frunzele, florile si tulpina, care au  proprietati cicatrizante si hemostatice.

 

Indicatii terapeutice: hemoragii nazale, hemoragii intestinale, metroragii, menstruatii abundente, menopauza, hemoroizi, hipertensiune, hipotensiune, boli musculare externe, atrofie musculara, rilaxari ale sfincterului, prolaps intestinal, hernie inghinala, histeroptoza.

 

Iata cateva beneficii ale acestei plante:

 

1. Opreste hemoragiile


Ceaiul de traista
ciobanului, din care se consuma zilnic 2-3 cesti, se intrebuinteaza cu mare succes in toate tipurile de hemoragii, ca de exemplu in hemoragiile nazale, stomacale, intestinale si in metroragii (hemoragii uterine nereguiate). In cazul ranilor sangerande, la care sangele nu vrea sa se opreasca, infuzia de traista-ciobanului are un efect hemostatic uimitor.

 

In cazul menstruatiilor abundente, se beau, timp de 8-10 zile inainte de venirea ciclului, zilnic cite 2 cesti de ceai, fotosind 1 lingurita (cu virf) detraista-ciobanului la 1 ceasca. Acest ceai serveste si la reglarea ciclului pe parcursul pubertatii.

 

2. Reduce simptomele menopauzei


In timpul menopauzei, fiecare ferneie ar trebui sa bea 4 saptamani consecutive cate 2 cesti zilnic, sa intrerupa apoi pentru 3 saptamani si sa repete periodic acest tratament.

 

3. Calmeaza durerile de sani din perioada de alaptare


Mamele care au sinii umflati in timpul alaptatului ar trebui sa-si incalzeasca la aburi (intr-o sita) traista ciobanului proaspata, s-o puna intre pinze si sa si-o aplice local calda, sub forma de comprese.

 

4. Pentru hemoroizii care sangereaza, se fac mici clisme intestinaie, bai de sezut sau spalaturi cu infuzie calduta de traista ciobanului.

 

Preparate din traista ciobanului


Infuzie
: se opareste o lingurita cu varf de plante cu 250 ml de apa.

 

Comprese cu aburi: 2 maini de traista ciobanului, preferabil proaspata, intr-o sita care se tine peste abur. Planta inmuiata de abur se pune intr-o bucata de panza si se aplica local sub forma de compresa.

 

Tinctura: se ia planta proaspata, cu flori, frunze, tulpina, pastai. Se taie marunt si se introduce intr-o sticla pana la gat. Se toarna alcool de secara sau fructe de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la soare sau la caldura.SANATATE!

You may also like

Leave a Comment