Home Actualitate MASAJUL TERAPEUTIC

MASAJUL TERAPEUTIC

by admin
148 views

Masajul terapeutic

 

Poate cea mai uluitoare descoperire in practica medicala, privita prin prisma stadiului evolutiei stiintelor in momentul producerii ei- in China antica- este aceea a circulatiei energiei prin corpul uman, intre anumite puncte de pe piele si diferite organe, pe trasee de o individualitate aparte, neavand corespondenta nici cu reteaua nervoasa, nici cu cea sanguina, limfatica, musculara. Astfel masajul terapeutic realizat intrun mod specific, cu manevre pe anumite puncte ale epidermei, poate ameliora si vindeca afectiuni localizate intro cu totul alta parte a organismului, fiind usor de aplicat si nedaunator pentru organism. MASAJUL TERAPEUTIC -arta terapeutica multimilenara, a fost practicat din vremuri imemoriale, fiind probabil printre primele(daca nu prima) metoda de tratament, transmisa din generatie in generatie, mai intai de la om la om si mai apoi prin scris, prin scoli de specialitate, etc.

Un scurt istoric…Primele date privind practica masajului sunt semnalate cu cca 3000 ani a. CR, in practica chinezeasca, in India antica – in “Cartea Vietii”, datand din perioada 2800 ani inainte de Cristos, sunt descrise operatii de masaj, reguli, indicatii si contraindicatii. Masajul se practica de asemenea in Grecia antica, pentru recuperarea atletilor, in Roma antica(in cartea sa “Cartea Legilor Medicinii”, AVICENA scrie despre terapia prin masaj.Inca din Renastere apar manuale in care este mentionat masajul ca metoda terapeutica(“De arte gymnastica” a lui Hyeronimus Mercurialis, 1569).

Asadar, terapia prin masaj pune accentul pe reinstaurarea armoniei in organism prin circulatia energiei KI.Un alt principiu central al medicinei traditionale chineze este conceptul de bipolaritate YIN si YANG. In toate fiintele vii exista o bipolaritate YIN YANG.Cei doi termeni YIN si YANG imposibil de tradus, in cadrul gandirii filozofice taoiste au o semnificatie cu totul deosebita. YIN si YANG sunt doua contrarii care coexista in permanenta, se conditioneaza si se intrepatrund. Niciodata YANG sau YIN nu exista singure, ci mereu impreuna, chiar daca una din ele se gaseste in cantitate foarte redusa; YIN fara YANG sau YANG fara YIN inseamna moarte. Tocmai cu acest obiectiv principal de mentinere a circulatiei energiei in mod armonios si continuu se ocupa mijloacele terapeutice orientale -masajul terapeutic, REIKI, masajul reflexogen, etc

Masajul terapeutic utilizeaza manevre tintite, avand ca scop reducerea si eliminarea contracturilor musculare dureroase, imbunatatirea circulatiei sangvine, accelerarea procesului de detoxifiere a organismului.


Una din proprietatile fiziologice esentiale ale muschilor este aceea de a se contracta. Aceasta este provocata de excitanti chimici, termici, mecanici si de alta natura. In grupa excitantilor mecanici intra si masajul care, ca actiune mecanica asupra muschiului, determina contractia acestuia si produce modificari complexe chiar la nivelul celulelor musculare: intensifica procesele metabolice din muschi, reface muschiul obosit prin cresterea schimburilor vasculare cu aport de substante nutritive proaspete si indepartarea reziduurilor, regenereaza si stimuleaza muschii atrofiati, traumatizati si combate depozitele patologice periarticulare. Totodata, masajul realizeaza calmarea si relaxarea musculaturii in cazul existentei unor crampe sau contracturi musculare prin efectuarea unor manevre realizate cu ritm si intensitate scazuta.


Asupra aparatului articular si ligamentar pot interveni anumite tulburari de mobilitate, care pot fi localizate la nivelul articulatiilor coxo-femurale, ale umerilor si ale gleznelor. Prin manevrele de masaj se poate obtine o mobilitate mai mare ale acestora.    Datorita aceelerarii circulatiei de intoarcere sangvine si limfatice se produce micsorarea stazei si a exudatelor in regiunea articulatiilor, a cavitatii abdominale, contribuind la resorbirea edemelor .


Masajul poate interveni in functia digestiva, realizandu-se accelerarea tranzitului intestinal.Prin masajul capilar si masajul efectuat la nivelul coloanei cervicale se pot reduce durerile de cap si cefaleea, realizandu-se totodata o decontracturare musculara.


Cea mai importanta influenta a masajului asupra organismului este deschiderea canalelor glandelor sudoripare, favorizarea pierderii de caldura prin transpiratie ducand la detoxifierea organismului deoarece prin sudoare se elimina produsii toxici de metabolism.

You may also like

Leave a Comment