Home Economic Dobanzile interbancare Robor coboara sub 4 procente

Dobanzile interbancare Robor coboara sub 4 procente

by admin
238 views

Indicii Robor continua sa stabileasca noi minime istorice, coborand pentru prima data sub pragul de 4 procente, cu influenta asupra ratelor la creditele in lei.

Indicele Robor la 3 luni, folosit de banci pentru a calcula dobanda la creditele Prima Casa a trecut pentru prima data sub pragul de 4 procente, valoarea de astazi fiind de 3.90%.

De la inceputul anului, Robor la 3 luni a scazut cu peste 2 procente, iar aceasta scadere se poate vedea deja in dobanzile mai mici la creditele in lei.

In cazul creditelor Prima Casa in lei, dobanzile sunt formate din indicele Robor la care se adauga o marja de 2.5%. Majoritatea bancilor isi actualizeaza dobanzile o data pe luna sau la 3 luni, astfel ca cel mai tarziu la inceputul lunii iulie, toate dobanzile vor fi actualizate.

Chiar si dupa aceasta scadere, creditele Prima Casa in euro raman in continuare mai ieftine decat cele in moneda nationala, cu aproximativ 2.5 procente.

De acceasi scadere beneficiaza si celelalte credite imobiliare sau de pentru nevoi personale acordate in lei. Daca pentru creditele imobiliare, preferinta romanilor ramane imprumutul in euro, creditele de nevoi personale in euro aproape ca au disparut din piata, asa ca singura varianta ramane creditul in lei.

De scaderea indicilor Robor beneficiaza atat clientii care au credite in lei in derulare dar si cei care doresc sa acceseze un credit in perioada urmatoare.

Sursa: www.moneycenter.ro

You may also like

Leave a Comment